Digitale jaarverslag van UZ Brussel wint Prijs voor Digitale Communicatie

Het Universitair Ziekenhuis van Brussel wint de Prijs voor Digitale Communicatie. Het UZ Brussel sleept de prijs in de wacht dankzij zijn inspirerende en originele communicatieproject ‘UZ Brussel in 2012: de switch’. Het ziekenhuis maakte volop gebruik van digitale technieken om van zijn jaarverslag een succesvol communicatiemiddel te maken. De prijs werd uitgereikt op de Dag van de Digitale Communicatie, een studiedag georganiseerd door Kortom en V-ICT-OR. 

 

Originele uitblinker

Dat een jaarverslag niet saai hoeft te zijn, bewijst het UZ Brussel. Communicatiemanager en woordvoerder Edgard Eeckman:

“In 2012 maakten we de overgang naar een nieuw ziekenhuis dat in 2020 af moet zijn. Die overgang wilden we weerspiegelen in ons jaarverslag”.

Volgens de jury is ‘De Switch’  daarin met verve geslaagd. Bovendien verrast het jaarverslag de gebruiker en blinkt het uit in originaliteit. Het jaarverslag is samengesteld uit drie lagen. In een eerste laag geven 12 geanimeerde tekeningen 12 activiteiten weer die het UZ Brussel tekenend vindt voor het voorbije jaar. Dit zijn heldere, aantrekkelijke graphics. De bezoeker kan vlot horizontaal navigeren van de ene naar de andere tekening. Verticaal scrollen kan ook. Dan kan je naar een tweede en derde laag gaan met telkens meer uitleg. In de derde laag vindt de lezer vooral de klassieke cijfers en details terug eigen aan een jaarverslag. 

Rode draad doorheen het interactieve jaarverslag is Christophe, een arts en professor werkzaam op het Centrum voor Reproductieve Geneeskunde. Bijzonder is dat de activiteiten werden opgehangen aan het werk dat Christophe doet in het ziekenhuis. Daardoor kreeg in het jaarverslag de zorg – zoals het hoort – een menselijk gelaat.

Jurylid Marc van Daele:

"UZ Brussel is de primus van de klas. Het UZ Brussel heeft digitale communicatie ingezet om meer dan 3500 mensen te verleiden om een doorgaans saaie publicatie als het jaarverslag te lezen. De gelaagde opbouw is uniek: vanaf de essentie die in een animatie is uitgebeeld, word je meegenomen naar een heel leesbare en geïllustreerde tekst en naar de grafisch mooi uitgewerkte cijfergegevens. Zelfs als je enkel de animaties bekijkt, heb je de kernboodschappen mee."

 

5 straffe laureaten
Het unieke communicatieproject van UZ Brussel haalde het van vier andere laureaten die gekozen waren uit 27 inzendingen. Ook Toerisme Vlaanderen, Klasse en de steden Oostende en Brugge waren genomineerd. Stad Oostende zond het project ‘Mijn Oostende’ in, een website op maat van de burger, met gepersonaliseerde informatie en online dossierbeheer. Toerisme Vlaanderen ging de strijd aan met ‘Flanders in Seconds’, een online marketingproject dat Vlaanderen in de kijker zet door Vine- en Instagramfilmpjes. De derde laureaat was de stad Brugge, die een nieuwe klantvriendelijke en klantgerichte website ontwikkelde met een doordacht digitaal loket. Als laatste stuurde Klasse zijn digitale campagne ‘Vies Wijf’ in. Hun filmpje dat kwetsend online gedrag toont in een offline situatie werd een hit op YouTube met maar liefst 200 000 views. 

Over Kortom

Kortom is de vakvereniging van meer dan 1100 communicatieprofessionals bij de overheid en socialprofit.

Om communicatie in de overheid- en socialprofitsector te professionaliseren en de deskundigheid van haar leden te vergroten, bundelt en verspreidt Kortom kennis en ervaringen over communicatie. De vereniging doet dat door verschillende activiteiten te organiseren, te investeren in onderzoek en mensen uit het vak samen te brengen. Kortom werd opgericht in 2000.

Kortom
Postbus 136
8000 Brugge